Германия е склонна да се съгласи с увеличаване на фонда за еврото

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Берлин е готов да се съгласи с увеличаване на защитната стена срещу дълговата криза в еврозоната чрез комбиниране на двата съществуващи фонда "за няколко години", съобщи "Франс прес".


В края на януари лидерите на Европейския съюз се споразумяха Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) да започне да функционира година по-рано от планираното и да влезе в сила през юли т.г. Той ще разполага с постоянен фонд от 500 млрд. евро и ще замени действащия сега Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС).


ЕСМ трябва да остане с 500 милиарда евро в дългосрочен план, подчерта канцлерът пред репортери в Берлин. Но за да гарантираме, че разполагаме с тях, можем да допуснем, че ЕСМ ще функционира паралелно с вече обещаните спасителни заеми от 200 милиарда евро, уточни тя.




Двата фонда, допълни канцлерът, може да действат паралелно, докато се изплатят 200 милиарда евро от страните, които вече са получавали спасителни фондове - Ирландия, Португалия и Гърция. Това ще отнеме няколко години и след това ЕСМ ще остане само със средства в размер от 500 милиарда евро, каза още Меркел. По този начин еврозоната ще разполага с близо 700 милиарда евро, за да се справи с възможни бъдещи кризи в Испания или Италия.


МВФ и други международни партньори на ЕС, като САЩ няколко пъти поискаха еврозоната да засили защитните си стени срещу разпространението на дълговата криза. Досега обаче Германия заемаше твърда позиция като настояваше, че лимитът от 500 милиарда евро на ЕСМ не трябва да бъде превишаван. Въпросът ще бъде обсъден на неформална среща на финансовите министри от еврозоната, започваща в петък в Копенхаген.


Всичко, което трябва да знаете за: